Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tentoonstelling: Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag

mei 14 • 08:00 - september 30 • 20:00

Gratis

De adellijke roots van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) liggen in Friesland. Haar vader woonde op Landgoed Oranjestein in Oranjewoud (vlak bij Heerenveen). Haar moeder was een Van Harinxma thoe Slooten. Grootvader Reinhard van Harinxma thoe Slooten woonde op landgoed Lauswolt (aan de rand van het Friese dorp Beetsterzwaag), dat hij had gekocht van zijn neef Augustinus Lycklama à Nijeholt, nog zo’n adellijke Friese naam.

Jeanne Bieruma Oosting - ‘Huisje in Beetsterzwaag’, ca 1920 - foto Mick OttenDe jonge Jeanne kwam in de zomermaanden veel op Lauswolt, want ze was erg gesteld op haar grootvader, die jong weduwnaar was geworden. Ze maakte etsen en aquarellen in de omgeving van Beetsterzwaag, die in de collecties van diverse musea terecht zijn gekomen. Ze worden getoond in de buitententoonstelling over Jeanne Bieruma Oosting die te zien is in de overtuin van het Lycklamahuis in Beetsterzwaag. De ingang van dit vrij toegankelijke park is tegenover Hoofdstraat 80.

Deze tentoonstelling is alle dagen van de week van 8 tot 20 uur gratis te bezoeken. Bezoekers wandelen langs zeven speciaal gebouwde prieeltjes waarin doeken hangen die samen de tentoonstelling vormen. Op deze doeken zijn op ware grootte afbeeldingen van haar werk te zien en wordt haar levensverhaal verteld op basis van de biografie Geen tijd verliezen van Jolande Withuis.
Waar mogelijk wordt een verbinding gelegd met de lokale geschiedenis van Beetsterzwaag, waaronder ook de geschiedenis van Lauswolt, dat werd gebouwd in 1967 en sinds 1955 een hotel is. Jeanne heeft Lauswolt een aantal keer geschilderd. In de hal van Hotel Lauswolt hangt nog steeds een schilderij van Jeanne.

Gegevens

Begin:
mei 14 • 08:00
Einde:
september 30 • 20:00
Kosten:
Gratis
Site:
https://www.historischbeetsterzwaag.nl/jbo/

Locatie

Overtuin Lycklamahuis
tegenover Hoofdstraat 80
Beetsterzwaag, 9244 CP
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie