Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tentoonstelling: Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst

april 9 - augustus 21

Gratis
nobilis

Naast een dwarsdoorsnee van de vrije grafiek van Oosting, die ze na terugkeer uit Parijs heeft gemaakt, wordt veel van haar toegepaste grafiek getoond: nieuwjaarswensen, exlibrisopdrachten en alle boeken met boekillustraties van haar hand. Een aantal boeken en mappen zelfs met originele etsen van Oosting. Een aantal schilderijen van de veelzijdige kunstenares ontbreken niet.

Naast haar eigen werk is een deel van de tentoonstelling ingericht met werk van haar naaste kunstenaarsvrienden Pam G. Rueter (1906-1998), Otto B. de Kat (1907-1995), Joop Sjollema (1900-1990) en Theo Kurpershoek (1914-1998).

Oosting speelde sinds 1934 een actieve rol binnen De Grafische, een landelijke organisatie van grafici die tot 1972 vooral (verkoop)tentoonstellingen organiseerde in musea. In Fochteloo ziet u werk van leden van De Grafische die heel vaak met Oosting exposeerden. Denk daarbij aan etsen en gravures van Kuno Brinks, houtsneden van Jan A. Bakker, houtgravures van Cor de Wolff, werk van Maurits Escher, litho’s van Aart van Dobbenburgh, gravures van Debora Duyvis, etsen van Harry van Kruiningen, Ru van Rossem en Fred Koot, houtgravures van Thijs Mauve, Nico Bulder en Fokko Mees, werk van Ap Sok, Lou Strik en Toon Wegner. De lijst is nog veel langer. Nog enkele namen: Gerd Arntz, Job Graadt van Roggen, Dirk Harting, Engelien Reitsma-Valença, Johan Hemkes, Jan. R. Mensinga, Johannes Mulders, Jan Deodatus, Wim Zwiers, Dick van Luijn, Emile Puettman, Akke Sins, Jan B. Sleper, Aad Veldhoen, Jan Wiegers en Henk Hester.

Het hele centrum hangt vol: de tentoonstellingszaal, de gang, de bibliotheek en zelfs het depot. Van acht van de genoemde kunstenaars is de ateliernalatenschap geschonken aan de Stichting Nobilis. Talrijke tafelvitrines zijn gevuld met kleiner beeldmateriaal, zoals postzegels, exlibris, gelegenheidsgrafiek en boeken, maar tevens worden originele blokken en platen van verschillende kunstenaars getoond met daarnaast de originele prenten. U waant zich nog één keer op een tentoonstelling van De Grafische. Bij deze tentoonstelling verschijnt een nieuw boek Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst geschreven door Peter Kooij en Pieter Jonker, dat niet alleen vertelt over het werk en de betrekkingen van Jeanne Bieruma Oosting in de wereld van de Nederlandse prentkunst maar eveneens zicht geeft op de rijke Nobilis-collectie.

Met regelmaat worden er in Fochteloo lezingen met presentaties verzorgd over Bieruma Oosting. Stichting Nobilis organiseert culturele fietstochten en lezingen in De Achterhoek. Voor de activiteiten kunt u zich aanmelden op de website.

Gegevens

Begin:
april 9
Einde:
augustus 21
Kosten:
Gratis
Site:
https://www.stichtingnobilis.nl/jeane-bieruma-en-de-prentkunst/

Locatie

Nobilis – Centrum voor prentkunst
Zuideinde 26b
Fochteloo, 8428 HE
+ Google Maps
Telefoon:
0638392840
Bekijk de site van Locatie