Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tentoonstelling: Jeannes zomer – Jeanne Bieruma Oosting terug in Almen

april 9 - oktober 30

staal

Bij Museum STAAL ligt het accent op het leven en werk van Jeanne Oosting in Almen. ‘Jeannes Zomer’ laat voornamelijk werk uit particuliere collecties zien met daarnaast enkele museale bruiklenen. De schilderijen van Jeanne krijgen een ‘titel’ door gebruik te maken van onder andere dichtregels van de dichter A.C.W. Staring, de naamgever van het museum. Zij beschrijven de inhoud of sfeer van het getoonde werk.

Als kind woonde Jeanne Bieruma Oosting jarenlang op kasteel De Cloese bij Lochem. Op latere leeftijd verbleef ze afwisselend in Almen en Amsterdam. Jeanne was voortvarend en gedreven in alles en de kunst was haar leven, haar alles, haar ‘biotoop’.

Dichtbij Museum STAAL staat ‘Het Elger’, het buitenhuis van Jeanne Oosting. In de zomer trekt ze vanuit Amsterdam hier naar toe, waar ze geniet van het rustige dorpsleven, de gemoedelijke sfeer en mentaliteit van het dorp en de streek. Ze neemt op haar eigen wijze deel aan het dorpsleven. Ze schildert en tekent veelvuldig haar directe leefomgeving, binnen en buiten. Typerend zijn de talloze werken met uitzicht vanuit haar raam, op ‘Het Elger’. Juist de afwisseling tussen stad en dorp – reuring en rust – bracht haar harmonie en vormde een levensvoorwaarde.

Gegevens

Begin:
april 9
Einde:
oktober 30
Site:
https://www.museumstaal.nl/nu-te-zien/jeannes-zomer/

Locatie

Museum STAAL
Dorpsstraat 39
Almen, 7218 AC
+ Google Maps
Telefoon:
0575 474 317
Bekijk de site van Locatie